Mousserande vitt vin hälls upp i glas.

"Var tydlig med att du inte vill att ditt barn dricker alkohol"

Alkoholanvändandet har under de senaste åren legat ganska stabilt på högstadiet. Däremot visar resultaten från drogvaneundersökningen att alkoholdrickandet ökar under åren på högstadiet. Jonna Östensson, fältsekreterare, uppmanar alla föräldrar att vara tydliga med att de inte vill att deras barn ska dricka alkohol: “Vi vet att föräldrarnas värderingar är mycket viktiga.” 

För åttonde året i rad genomförde Skurups högstadieskolor Prästamosseskolan, Alléskolan och Rydsgårdsskolan årets drogvaneundersökning i början av höstterminen. För Nils Holgerssongymnasiet var det andra året man genomförde samma enkät bland sina elever. 

– Det är viktigt att komma ihåg att resultaten från Nils Holgerssongymnasiet inte ger en bild över hur det ser ut bland gymnasieungdomar i Skurup, utan enbart ger en lägesbild lokalt på skolan. Detta då vi har så många som går gymnasiet utanför kommunen, säger Jonna Östensson, fältsekreterare. 

Alkoholanvändandet har under de senaste åren legat ganska stabilt på högstadiet, runt 20 procent av ungdomarna i årskurs 7–9 uppger att de druckit alkohol och det är inga större skillnader mellan pojkar och flickor. 

– Däremot ser vi att alkoholdrickandet ökar under åren på högstadiet, alltså att niorna dricker mer än sjuorna, samtidigt som eleverna i nian i större utsträckning uppger att deras föräldrar tycker att det är okej att de dricker alkohol, säger Jonna Östensson. 

Hon vill uppmana alla föräldrar att behålla sin restriktivitet i synen på alkohol.

– Var tydlig med att du inte vill att ditt barn ska dricka alkohol. Vi vet att föräldrarnas inställning och värderingar är mycket viktiga, framhåller Jonna Östensson. 

Var får ungdomar tag på sin alkohol? 

I enkäten ställs också frågor om var ungdomarna i Skurup får tag på sin alkohol. Det vanligaste svaret är att man får från kompisar eller kompisars syskon, men även att man tar hemma utan lov är ganska vanligt. 

– Det är viktigt att tonårsföräldrar har koll på sin alkohol. Här nere i Skåne förvarar vi ofta en del alkohol i våra förråd eftersom vi har närheten till kontinenten. Då är det lätt att missa om det försvinner fem–sex burkar, säger Jonna Östensson.

24 procent av högstadieungdomarna har testat e-cigaretter

Förra året var det användandet av e-cigaretter som stack ut bland högstadieungdomarna och trenden håller i sig även i år. År 2021 var det ca 15 procent av eleverna som svarade att de använt e-cigaretter en eller flera gånger och 2022 hade vi en stor ökning då hela 27 procent av eleverna uppgav att de testat e-cigaretter. I årets enkät svarade 24 procent av högstadieungdomarna att de testat e-cigaretter.

– Vi ligger kvar på en ganska hög andel elever som använt e-cigaretter i högstadiet och det stämmer väl med den bild vi fältare har och som skolan förmedlar att e-cigaretter och vapes är ett ökande problem, säger Victoria Larsson, fältsekreterare. 

E-cigaretter en inkörsport till nikotinberoende

– E-cigaretter och vapes är en inkörsport till ett nikotinberoende. Det upplevs som ofarligt, det smakar gott och det är enklare att dölja för vuxenvärlden eftersom det inte luktar rök som vanliga cigaretter, säger Jonna Östensson.  

Viktigt att unga skjuter på sin alkoholdebut 

Att barn och unga inte börjar använda tobak, e-cigaretter, snus och att de skjuter på sin alkoholdebut är också ett drogförebyggande arbete. Detta gör att fältsekreterarna lägger en hel del av fokuset just där på de föräldramöten de besöker under hösten.  

– Vi har sett det sambandet i drogvaneundersökningarna under alla år. Det är de barn som testar snus, cigaretter, e-cigaretter och alkohol som också testar andra droger. Om man kan få sina barn att inte använda nikotinprodukter och att skjuta på sin alkoholdebut, så har man minskat riskerna för att de ska testa narkotika också, säger Jonna Östensson.

Föräldrarnas värderingar viktiga

– Föräldrarna är jätteviktiga i arbetet mot tobak, snus och e-cigaretter. Föräldrarnas inställning spelar roll och det är viktigt att prata med sina barn om var man står och vara tydlig. För även om det inte alltid känns så som tonårsförälder, så är det föräldrarnas åsikter och värderingar som barnen bär med sig längst där inne, säger Victoria Larsson. 

 

Tips till föräldrar:

  • Ta samtalet om alkohol, tobak och e-cigaretter med din ungdom. 
  • Var tydlig med att du inte vill att han/hon dricker alkohol eller använder tobak och e-cigaretter.
  • Försök att undvika förhörsmetoden när du pratar med din tonåring. Visa i stället att du bryr dig och förklara din oro och varför du inte vill att han eller hon använder alkohol, tobak och e-cigaretter.
  • Lär känna ditt barns kompisar och deras föräldrar. Ta hjälp av varandra som föräldrar, det kan vara bra att veta vad som gäller i andra familjer när argument som ”alla andra får” dyker upp. 

Länktips:

Fem saker som vuxna behöver veta om e-cigaretter: 

https://nonsmoking.se/wp-content/uploads/2020/05/5-saker-som-vuxna-beho%CC%88ver-veta-om-e-cigaretter-1.pdf

Tonårsparlören: Varför är alkohol farligt för unga? 

https://www.iq.se/tonarsparloren/varfor-ar-alkohol-farligt-for-unga/

Frågor och svar om ungdomar och alkohol: 

https://www.iq.se/tips-och-stod/min-tonarings-drickande/

 

Kontakt

Fältsekreterare: 0411-53 60 83
Råd & Stöd (Öppenvården): 0411-53 63 67
Socialtjänstens mottagning: 0411-53 61 91

Fredag 3 november 2023

På www.inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.