Möllefoten – vacker utsikt med historisk tillbakablick

Möllefoten i Skivarp är den senaste av kommunens vackra utsiktsplatser. Det maffigt uppmurade fästet minner om den en gång ståtliga möllan. Numera är Möllefoten en trevlig samlingspunkt för Skivarpsborna och utflyktssugna besökare. På Valborgsmässoafton i år invigdes officiellt det som nu heter Utsiktsplats Möllefoten.

Hembygdsföreningen Skivarps mölla förvaltade under lång tid den gamla möllan och värnade om det som fanns kvar av den efter att den brunnit ner.

Skurups kommun har tagit över ansvaret och skötseln av platsen och har också placerat en skylt som berättar möllans historia.

Platsen bevaras för framtiden

- Efter att möllan brann ner arbetade vi länge på en plan för återuppbyggnad, säger Sten Wemmert från Hembygdsföreningen Skivarps mölla. Det mynnade ut i att det bästa som gick att göra var att bevara så mycket som möjligt av grunden och göra den till en utsiktsplats som alla kan njuta av och samtidigt läsa historien om möllan. Att kommunen tar över platsen innebär att den bevaras för framtiden.

Vidunderlig utsikt

Från möllefoten har man en vidunderlig utsikt och platsen är viktig för Mölleskolan som ligger precis intill. Från platsen blickar vi ut över Galgebacken, Romeleåsen och kyrkorna i Hassle Bösarp, Solberga, Västra Nöbbelöv och Östra Vemmenhög. Ett tiotal ättehögar syns också i utsikten.

Corfitz Nelsson är infrastrukturstrateg på Skurups kommun:

- Vi har haft dialog med hembygdsföreningen under en tid. De kontaktade oss och ville överlåta fastigheten. De hade använt de medel de hade för att göra platsen säker, vilket bland annat innebar att en del av möllefoten fick rivas medan andra delar stärktes genom murning. För ungefär två år sedan snyggade vi upp i terrängen runtomkring för att göra platsen besöksvänlig.

Marken kring möllefoten ägs till stor del av kommunen.

- Det är ett jättefint grönområde som bland annat skolorna har stor glädje och nytta av.

Möllefotens och möllans historia

På Hembygdsföreningen Skivarps möllas webbplats https://skivarpsmolla.se står att läsa att det sedan 1790 hade stått en väderkvarn på platsen. Den brann ner till grunden 1850 och det uppfördes sedan en väderkvarn av holländaretyp, vilket innebär att det endast är hättan som är vridbar efter vinden och inte hela kvarnkroppen.

Skivarps mölla hade tre kvarnstenar, sikt och kross.  Den mätte 28 meter mellan vingspetsarna. Möllan var i drift till 1947 och riskerade sedan att bli riven. En förening bildades som köpte kvarnen 1949.

Hembygdsföreningen skötte möllan och den genomgick ett antal reparationer under åren. 2010 brann möllan ner till grunden.

Läs om fler vackra platser

https://www.skurup.se/friluftsliv-motion kan du läsa om fler vackra platser att ströva på, som Bräknehus, Rydsgård, Solsjön vid Tånebro och Svaneholm.

Varmt tack till Sten Wemmert, Hembygdsföreningen Skivarps mölla, som bidragit med fakta och bilder. 

Torsdag 5 maj 2022

På www.inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.