Fyra fält som representerar olika typer av föreningar: friluftsliv, sport, seniorer och musik

Nytt föreningsstöd med fokus på aktiviteter

Från och med den 1 juli gäller nya regler för föreningar som söker ekonomiskt stöd. 

Fritidsstrateg Martin Kalén berättar:

- Det finns flera olika stöd för föreningar att söka. Vissa av dem finns sedan tidigare, andra är nya. De nya stöden som kommunfullmäktige har klubbat är:

  • Investeringsstöd: bygg- och förbättringsåtgärder av egen eller hyrd lokal eller anläggning.
  • Utvecklingsstöd: utvecklande projekt som normalt inte ingår i föreningens utbud eller föreningar som jobbar aktivt för en levande landsbygd.
  • Sommarlovsstöd: uppmuntran till föreningar att arrangera gratis sommaraktiviteter för barn och unga i åldern 6–15 år.
  • Närdemokratistöd: årligt fast stöd till kommunens byalag.

Mer information om stöd och hur man söker dem

På sidan https://www.skurup.se/foreningsstod-bidrag läser du om vilka stöd som finns och vad som gäller för att kunna söka dem.

Stöden söks digitalt på https://fri.skurup.se/bidrag/

Lokalt aktivitetsstöd

Nytt är också att aktiviteter premieras.

- Tidigare kunde det vara så att en förening hade rätt till bidrag baserat på hur många medlemmar föreningen hade. Nu är det antalet aktiviteter som ligger till grund, berättar Martin Kalén. En aktivitet ska vara planerad, ha ett syfte och pågå i minst en timme. Exempel på godkända aktiviteter kan vara motionspromenader, idrottsaktiviteter, kulturaktiviteter (musik, sång- och teatergrupper).

Extra mycket fokus har kommunfullmäktige beslutat att föreningar med aktiviteter för barn, unga och personer som är över 65 år ska få.

- Potten pengar har inte förändrats, den är densamma som tidigare, säger Martin Kalén. Men vi hoppas att föreningarna ser positivt på förändringen, som skiftar fokus från antalet deltagare till genomförandet av aktiviteterna. 

Torsdag 5 maj 2022

På www.inblickskurup.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder cookies.